Ugnsgrillat ostron med smör, yuzu och soja

Frida Ronge

Ugnsgrillat ostron med smör, yuzu och soja

6 ingredienser

30 min

Ostron gratinerade med ett smör smaksatt med citrus, soja vitlök. 

Så öppnar du ostron: Stick in kniven i ”gångjärnet” på ostronet. Vicka kniven fram och tillbaka och pressa samtidigt försiktigt in kniven. När kniven är inne, så vrid om kniven tills ostronet öppnar sig.
Dra kniven längs med locket för att lossa på ostronet. Skär loss ostronet i botten vid muskelfästet.

Ingredienser

portioner
  • 4 ostron
  • 4 dl grovt havssalt
  • 2 msk smör
  • 1 msk yuzusaft (eller citronsaft)
  • 1 msk soja
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 275 grader.
  2. Öppna ostronen. Skär loss ostron köttet från skalet men låt köttet ligga kvar i skalet.
  3. Strö ut saltet i en ugnsfast form.
  4. Fördela smöret i ostronen, riv ner färsk vitlök och droppa några droppar yuzu el citron och soja i varje skal.
  5. Ugnsgratinera ostronen i 3-4 min. Det är gott om smöret blir lite brynt.