Ugnsgrillad och smörstekt spetskål med syrlig hallonsås

Ugnsgrillad och smörstekt spetskål med syrlig hallonsås
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsgrillad och smörstekt spetskål med syrlig hallonsås

16 ingredienser

30 m

En vacker och god rätt med ugnsgrillad och smörstekt spetskål med syrlig hallonsås, krossade lättkokta bondbönor, rostade pumpafrön, friterad salvia, olivolja, örter och färska blommor.

Dryckestips: Bourgogne (5657) Les Sétilles, 2013 Frankrike, Bourgogne

Ingredienser

portioner
  • 1-2 spetskål
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 150 g bondbönor, skalade (alt gröna ärtor)
  • 0,5 dl pumpakärnor
  • 2 dl olivolja
  • salvia
  • färska örter
  • ätbara blommor
  • salt

dressing

  • 2 dl hallon
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ev vatten
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser till dressingen och sila. Om den inte blir lagom rinnig så späd med lite vatten.
  2. Dela spetskålen i mindre bitar och lägg dem i en ugnsform, hyvla över smöret och droppa över olivoljan. Rosta i ugn på 220 grader tills kanterna är svedda och kålen mjuknat. Rör om någon gång.
  3. Hetta upp oljan en panna tills den krusar sig, då är den varm nog. Lägg ner torra salviablad och fritera dem långsamt tills de mörknar och blir krispiga. Låt rinna av på papper. Salta dem en aning.
  4. Sprita bönorna och koka dem hastigt, ca 30 sekunder. Kyl ner i kallt vatten och torka. Krossa dem en aning med sidan av din kniv.
  5. Rosta pumpafröna i en torr panna tills de börjar dofta och poppa lite, ta av dem från värmen.
  6. Vid servering arrangerar du kålen på 4 små eller ett stort fat och ringlar över hallonsåsen vackert. Strö över bönorna och toppa med några droppar olivolja, pumpafrön, salvia och lite färska örter och blommor.