Ugnsfärs med gratinerade grönsaker

Ugnsfärs med gratinerade grönsaker
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ugnsfärs med gratinerade grönsaker

21 ingredienser

Här åker allt in i ugnen, när det kommer ut kan det med fördel serveras tillsammans med en fräsch sallad.

Ingredienser

portioner
  • 600 g blandfärs
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 tsk fyra kryddor
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 förp bacon, strimlat
  • 10 gröna oliver, skivade
  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 dl grädde
  • 2 ägg

Gratäng:

  • 250 g fryst broccoli
  • 500 g frysta blomkålsbuketter
  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 1 dl ost, riven
  • salt
  • peppar
  • ströbröd
  • smör till ugnsformer

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ta undan äggvitorna och blanda sedan alla ingredienser till färsen väl. Vispa vitorna hårt och vänd ned.
  2. Smöra en hög ugnsform eller en brödform och slå i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
  3. Ge grönsakerna ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och låt sen rinna av. Lägg dem i en smord ugnsform.
  4. Fräs margarinet och mjölet i en kastrull, späd med mjölken. Krydda och koka 10 minuter. Tag den av värmen, rör ned osten och slå såsen över grönsakerna.
  5. Grädda grönsakerna med färsen de sista 20 minuterna.