Ugnsbräserat lammlägg med tomatsås

koket.se
Ugnsbräserat lammlägg med tomatsås
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Ugnsbräserat lammlägg med tomatsås

14 ingredienser

2,5 h

Italienskt långkok med lammlägg i tomatsås med örter och vitlök.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 små lammlägg, ca 1,5 kg
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 0,5 msk mynta, repad
  • 0,5 msk timjan, repad
  • 2 kvistar rosmarin, repade och finhackade
  • 1-2 peperoncino (liten torkad chilifrukt), finkrossade
  • 2 dl rött vin
  • 700 g passerade tomater
  • salt
  • svartpeppar
  • 0,5 krm strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp olivolja och smör i en stor ugnsfast stekpanna/gryta med lock som rymmer hela maträtten. Lägg i lammläggen och bryn dem gyllenbruna runt om i den heta pannan. Sänk värmen och tillsätt lök, kryddor och peperoncino. Häll i vinet låt det ånga in.
  3. Blanda sedan i tomater och salt. Låt alltsammans koka upp, smaka av med salt, peppar och ev. med en nypa socker. Lägg på ett lock och sätt in pannan i ugnen på nedersta falsen och låt läggen sjuda under lock i cirka 2 timmar. Ös köttet några gånger under koktiden och se till att grytan inte kokar torrt. Tillsätt en skvätt vin eller vatten om det behövs. Köttet är klart när det börjar lossa från benet.
  4. Servera gärna lammläggen med tomatsåsen och med en skiva gott lantbröd för att ta upp såsen med.