Ugnsbakat märgben med blodbröd och gravad rödingrom

Ugnsbakat märgben med blodbröd och gravad rödingrom
Foto: Tv4

Ugnsbakat märgben med blodbröd och gravad rödingrom

Av: Elaine Asp

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

1 h + jäsning

En norrländsk matfest! Benmärg som du bakar i ugnen serveras med ett smörstekt blodbröd och gravad rödingrom!

Ingredienser

portioner

Märgben

  • 8 märgben, sågade på längden
  • 1 krm salt

Gravad rödingrom

  • 4 msk rödingrom
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • vitpeppar (efter smak)
  • 1 msk cognac

Blodbröd

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl renblod
  • 1 tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 13 dl vetemjöl (gärna stenmalet)
  • smör, till stekning

Gör så här

Blodbröd

  1. Värm vattnet i en kastrull till 40 grader, dra av den och blanda i renblodet.
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten- och blodsblandningen. Rör i salt och sirap och vispa i mjölet tills degen är klumpfri och jämn. Låt jäsa i ca 1 timme.
  3. Dela degen i två delar och lägg dem i varsin smord, avlång bakform. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på ca 200-225 grader. Låt svalna under bakduk.
  4. Smörstek skivor av blodbrödet i rikligt med smör precis innan servering.

Märgben

  1. Värm ugnen till 180 grader. Använder du grill, se till att få en bra glöd. Lägg märgbenet med den sågade sidan uppåt och grädda dem i 5-7 minuter.

Gravad rödingrom

  1. Blanda salt, socker, vitpeppar och konjak, lägg i rommen och ställ svalt till servering.

Servering

  1. Lägg upp de varma, bakade märgbenen, toppa med de smörstekta blodbrödsskivorna med gravad rödingrom och picklad rödlök.