Värm vattnet i en kastrull till 40 grader, dra av den och blanda i renblodet.
Smula jästen i en bunke och rör ut den med vatten- och blodsblandningen. Rör i salt och sirap och vispa i mjölet tills degen är klumpfri och jämn. Låt jäsa i ca 1 timme.
Dela degen i två delar och lägg dem i varsin smord, avlång bakform. Grädda i ugnen i ca 30 minuter på ca 200-225 grader. Låt svalna under bakduk.
Smörstek skivor av blodbrödet i rikligt med smör precis innan servering.
Märgben
Värm ugnen till 180 grader. Använder du grill, se till att få en bra glöd. Lägg märgbenet med den sågade sidan uppåt och grädda dem i 5-7 minuter.
Gravad rödingrom
Blanda salt, socker, vitpeppar och konjak, lägg i rommen och ställ svalt till servering.
Servering
Lägg upp de varma, bakade märgbenen, toppa med de smörstekta blodbrödsskivorna med gravad rödingrom och picklad rödlök.