Ugnsbakad torsk med krämiga vita bönor och tomatsallad

koket.se
Ugnsbakad torsk med krämiga vita bönor och tomatsallad
Foto: Tv4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsbakad torsk med krämiga vita bönor och tomatsallad

22 ingredienser

45 m

Till den ugnsbakade torsken serveras en krämig röra på vita bönor kokta tillsammans med vin, grädde och parmesan - lite som en risotto fast utan ris. Till serveras även tomatsallad med fint strimlad stjälkselleri i.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 600 g torskrygg, med skinn
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Krämiga bönor

  • 600 g små vita bönor, kokta på burk (avrunna)
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, färskriven
  • salt
  • olivolja
  • 0,5 citron, skalet

Tomatsallad

  • 200 g små romanticatomater
  • 100 g soltorkade tomater i olja, avrunna
  • 1 stjälk stjälkselleri, fint strimlad
  • 1 kruka basilika, plockade blad
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • olivolja
  • salt

Gör så här

Torsk

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Skär fisken i fyra bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Salta, peppra och gnid in med olivolja.
  2. Täck formen med plastfolie. Tillaga i ugnen tills fisken innertemperatur är 45-56 grader.

Krämiga bönor

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja. Slå på vin och låt koka in. Slå på buljong och grädde. Låt koka ihop.
  2. Tillsätt bönorna smör och parmesan före servering. Smaka av med salt och rivet citronskal.

Tomatsallad

  1. Skär tomater och soltorkade tomater i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till salladen. Smaka av med salt och olivolja.