Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis

23 röster
40 m
4
Ugnsbakad sej med tomat-, kapris- och olivsås och pressad citronpotatis
Foto: TV4

Sej som tillagas i ugn och serveras i en mustig tomatsås med oliver och kapris. Pressad potatis med citron passar perfekt till.

Visa mer
40 m
4

Du behöver

  • 800 g sej, helst färsk eller upptinad fryst
  • 3 msk olivolja
  • 500 g cocktailtomater eller körsbärstomater
  • 0,75 dl olivolja av god kvalitet
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 hel torkad chili (peperoncino)
  • 16 kärnfria svarta oliver (delade om de är stora)
  • 1-2 msk kapris
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 600 g potatis, mjölig
  • 1 msk olivolja
  • 0,5-1 citron, rivet skal
  • 2 msk persilja, finhackad
  • salt, citron- och svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj av fisken i kallt vatten och torka av med hushållspapper. Lägg den i en osmord ugnsform och ställ in den i ugnen i 4-5 minuter. Häll försiktigt av vattnet som samlas i formen.
  3. Tillsätt olivolja, salt och peppar. Sätt in formen mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills fisken har en innetemperatur på 56 grader. Ös den då och då med olivoljan.
  4. Skölj och skär tomaterna i små bitar.
  5. Förbered tomatsåsen. Värm upp olivolja i en stor stekpanna. Lägg i vitlöksklyftor och chili och låt dem fräsa på låg värme i ca 3-4 minuter. Ta upp chilin som kastas. Tillsätt tomater, oliver, kapris, persilja och låt såsen puttra på svag värme i ca 5-10 minuter. Smaka av med salt. Ta upp vitlöksklyftorna.
  6. Skala och koka potatisen, knappt mjuk, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av potatisen noga. Pressa, med en potatispress, ner potatisen i kastrullen. Använd en gaffel och blanda med luftiga tag ner olivolja droppvis, citronskal och persilja. Smaka av med salt och peppar.
19 mars 2016
Kökets box

laddar fler recept

Laddar fler recept