Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Ugnsbakad röding med jalapeñomajonnäs, smörslungad kål och forellrom

18 ingredienser

40 min

Lyxig och härlig fiskrätt med ugnsbakad röding, smörig kål och en knallgrön majo med skönt sting från chilifrukten jalapeño.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Röding

  • 4 rödingfiléer (med skinn) [à ca 160 g]
  • olivolja
  • salt

Smörslungad kål

  • 500 g savoykål
  • 1 purjolök
  • 50 g smör
  • 25 g babyspenat

Jalapeñomajonnäs

  • 4 dl matolja
  • 4 jalapeños
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka persilja
  • 25 g babyspenat
  • 2 äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt

Garnering

  • 50 g forellrom
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

Jalapeñomajonnäs

  1. Börja med majonnäsen. Skala vitlöken. Mixa olja med vitlök, jalapeño, persilja och spenat. Sila genom en finmaskig sil. Vispa äggula, senap och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt vispning. Smaka av med salt. Ställ i kylen fram till servering.

Ugnsbakad röding

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Salta och gnid in fisken med olivolja. Lägg på en plåt med skinnet uppåt. Tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 45 grader. Dra av skinnet vid servering.

Smörslungad kål

  1. Skär kålbladen i bitar, se till att skära bort den grova mittbiten. Skär purjolöken i skivor.
  2. Koka upp saltat vatten. Lägg i kålen och purjolöken. Låt koka tills det mjuknat. Häll av en i sil.
  3. Smält smöret i en panna. Tillsätt kål och purjolök. Vänd runt och tillsätt spenaten precis före servering.

Smörslungad kål

  1. Toppa rödingen med kål- och spenatblandningen samt jalapeñomajonnäs. Garnera med forellrom och krasse.