Ugnsbakad lax, serveras med rosépepparsås

Ugnsbakad lax, 
serveras med rosépepparsås
Foto: TV4

Ugnsbakad lax, serveras med rosépepparsås

Av: Claes - Norrköping

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

1h

Ugnsbakad laxsida med kokt mandelpotatis, smörstekt sparris och pepprig sås.

Dryckesförslag: Puycheric Syrah Rosé

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rosépepparsås

  • 2,5 dl crème fraîche
  • 1-2 msk rosépeppar
  • salt (efter smak)
  • citron, efter smak
  • strösocker (efter smak)

Ugnsbakad lax

  • 1,5 kg laxsida (med skinnet kvar)
  • 400 g grön sparris
  • 450 g mandelpotatis
  • smör, till stekning av sparrisen
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • dill
  • citron

Gör så här

Rosépepparsås

  1. Gör gärna såsen dagen innan så att den får dra i minst tolv timmar.
  2. Mortla rosépepparn noga.
  3. Blanda ner den i crème fraiche och rör om.
  4. Krydda med salt, socker och citron efter smak.

Ugnsbakad lax

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka potatisen.
  3. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.
  4. Strö över salt och svartpeppar och stek i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  5. Under tiden som laxen står i ugnen och potatisen kokar steker du sparrisen.
  6. Skölj av sparrisen och bryt eller skär av den nedre, ”träiga” delen.
  7. Hetta upp en stekpanna och släng i en rejäl klick smör.
  8. Lägg ner sparrisen och stek på lagom värme tills den har mjuknat rätt igenom.
  9. Häll av potatisen, ta ut laxen ur ugnen och ta fram såsen.

Servering

  1. Lägg upp alltsammans på en tallrik, gärna med såsen i en separat skål.
  2. Lägg upp sparrisen direkt från pannan för att få med så mycket av smörsmaken som möjligt.
  3. Strö gärna över lite flingsalt på sparrisen och dekorera laxen med en dillkvist och en citronklyfta.