Ugnsbakad lax med örtig linsragu

Ugnsbakad lax med örtig linsragu
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Ugnsbakad lax med örtig linsragu

20 ingredienser

Citronbakad lax som serveras med en linsragu på tomat och örter. Fredagsmat à la Paolo Roberto!

Ingredienser

portioner
  • 4 färsk lax, skinn- och benfria, fjällade skivor av (à ca 150 g)
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 msk smör
  • 2 rödlökar
  • ca 2 msk olivolja
  • 2 tsk färsk timjan, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • 400 g färdigkokta gröna linser
  • 2 selleristjälkar
  • 2 morötter
  • 1 zucchini
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk torkad rosmarin, finmalen
  • 500 g konserverade körsbärstomater
  • 1 tsk citron, zest
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skölj och ansa grönsakerna. Hacka löken och skär sellerin i bitar. Skär morötter och zucchini i tunna strimlor.
  2. Hetta upp olivolja i en gryta, tillsätt löken, den pressade i vitlöken och grönsakerna. Strö över rosmarin och låt allt steka i ca 5 minuter. Blanda i linser, tomater, salt och peppar. Koka linsgrytan på låg värme i ca 15-20
  3. minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Krydda laxskivorna med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. För att få en fin stekyta, lägg i laxen och stek den på båda sidor på god värme, i ca 2-3 minuter. Ös över med smöret under stektiden.
  5. Skala och skär rödlöken i kvartar. Häll olivolja och citronsaft i en ugnsform. Flytta försiktigt över laxskivorna i formen, strö över citronriv, timjan och häll ev. över olje- och smörblandningen från pannan. Lägg i rödlöken. Sätt in laxen i ugnen i 20-25 minuter.
  6. Servera laxen med den goda linsgrytan. Dekorera med lite citronzest och ett par timjankvistar.