4 färsk lax, skinn- och benfria, fjällade skivor av (à ca 150 g)
1 citron, rivet skal och saft
2 msk smör
2 rödlökar
ca 2 msk olivolja
2 tsk färsk timjan, finhackad
salt
svartpeppar
400 g färdigkokta gröna linser
2 selleristjälkar
2 morötter
1 zucchini
1 gul lök, finhackad
1 klyfta vitlök, pressad
1 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin, finmalen
500 g konserverade körsbärstomater
1 tsk citron, zest
salt
svartpeppar
Gör så här
Skölj och ansa grönsakerna. Hacka löken och skär sellerin i bitar. Skär morötter och zucchini i tunna strimlor.
Hetta upp olivolja i en gryta, tillsätt löken, den pressade i vitlöken och grönsakerna. Strö över rosmarin och låt allt steka i ca 5 minuter. Blanda i linser, tomater, salt och peppar. Koka linsgrytan på låg värme i ca 15-20
minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Krydda laxskivorna med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. För att få en fin stekyta, lägg i laxen och stek den på båda sidor på god värme, i ca 2-3 minuter. Ös över med smöret under stektiden.
Skala och skär rödlöken i kvartar. Häll olivolja och citronsaft i en ugnsform. Flytta försiktigt över laxskivorna i formen, strö över citronriv, timjan och häll ev. över olje- och smörblandningen från pannan. Lägg i rödlöken. Sätt in laxen i ugnen i 20-25 minuter.
Servera laxen med den goda linsgrytan. Dekorera med lite citronzest och ett par timjankvistar.