Ugnsbakad lammstek med ben

Christian Campogiani

Ugnsbakad lammstek med ben

8 ingredienser

Coscio D'agnello al forno som man säger på italienska. En saftig och mör lammstek med rosmarin och vitt vin.

Ingredienser

  • 80 g vitlök, skalad
  • 5 g peperoncinopulver
  • ca 30 g salt
  • svartpeppar
  • 80 g färsk rosmarin
  • 2 dl olivolja
  • 1 lammstek med ben (lammfiol)
  • 2 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Lägg alla kryddor i en mortel med 1 msk olivolja och grovkrossa alltsammans. Tillsätt resten av oljan
  2. Ta en vass, spetsig kniv och gör ett 10-tal snitt i köttet, ungefär 3 cm djupa.
  3. Ta en tesked och fyll knivsnitten i köttet med kryddröran. Massera den överblivna kryddsmeten på ovansidan av köttet.
  4. Häll det vita vinet i botten på en ugnsplåt, lägg över lammet och sätt in i ugnen tills köttet nått en innertemperatur på 58-60 grader. Använd köttermometer och håll koll så att köttet inte blir alltför genomstekt.
  5. Skiva köttet i ca 1 cm tjocklek eller efter behag. Häll över stek skyn på varje portion
  6. Ät köttet varmt och servera gärna med en fräsch grönsallad, körsbärstomater, potatisklyftor med timjan och hela vitlöksklyftor.
  7. Buon Appetito!