Ugnsbakad kanin med parmesanpotatis, frästa kikärter och frisk örtsås

Ugnsbakad kanin med parmesanpotatis, frästa kikärter och frisk örtsås
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsbakad kanin med parmesanpotatis, frästa kikärter och frisk örtsås

35 ingredienser

Ugnsbakad kanin med örter och lök som serveras med frästa kikärtor med savoykål och citron, krossade parmesanpotatisar och en frisk örtsås.

Ingredienser

Kanin

  • 1 kanin, styckad i 6 delar
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl färska salviablad
  • 2 gula lökar, klyftad
  • 1 vitlök, tunt skivad
  • 2 dl äppelmust
  • 4 dl ljus buljong, gärna kanin
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk muskot
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika

Frästa kikärtor med savoykål och citron

  • 1 förp färdigkokta kikärtor [400 g]
  • 1 litet huvud savoykål
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 2 sardellfiléer
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron, zest från och saft av
  • 1 dl buljong
  • persilja (eller timjan)

Krossade parmesanpotatisar

  • 1 kg små delikatesspotatisar med skal, kokta
  • 3 msk smör
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl parmesanost, riven (eller annan lagrad ost)
  • 1 dl krutonger, krispiga
  • blandade örter, hackade

Frisk örtsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 apelsin, zest från
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl blandade örter, hackade

Gör så här

Ugnsbakad kanin

  1. Krydda alla delar av kaninen med rikligt av salt och peppar och bryn dem gyllene i smör och olivolja i en ugnsfast panna. Lägg i all lök samt salvian och fräs även den i några minuter.
  2. När allt fått vacker färg häller du över musten, buljongen och river över muskotnöt och sätter in hela pannan i ugnen utan lock. Låt grytan rostas i ugn i ca 40 minuter minuter på 120 grader tills kaninköttet nått en innertemp om 57 grader. Ös gärna några gånger under tiden.
  3. När du tagit ut grytan lägger du på riven mozzarella som bli varm från grytan, och strör på finhackade färska örter.

Frästa kikärtor med savoykål och citron

  1. Häll av vätskan från kikärtorna och strimla savoykålen fint. Fräs det i smör och olja tillsammans med de krossade vitlökarna samt finhackade sardeller. Häll på buljong, citronsaft, citronzest och låt puttra någon minut tills smakerna gått ihop. Rör ner finhackad persilja eller timjan vid servering.

Krossade parmesanpotatisar

  1. Koka potatisen mjuk och tryck sönder den med fingrarna ner i en ugnsform. Klicka eller hyvla över smör och häll över olivolja och rosta överst i ugnen på 225 grader grill tills potatisen fått fin färg.
  2. Ta ut potatisen och strö över parmesanosten och krutongerna och sätt in igen tills osten smält och fått fin färg. Servera med finhackade örter.

Frisk örtsås

  1. Rör samman alla ingredienser till en jämn och fin sås, smaka av med salt och peppar.