Ugnsbakad gravlaxfilé och löjromsbouchéer, serveras med het champagnesås

Ugnsbakad gravlaxfilé och löjromsbouchéer, serveras med het champagnesås
Foto: TV4

Ugnsbakad gravlaxfilé och löjromsbouchéer, serveras med het champagnesås

Av: Peter - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

60m

Gratinerad gravlax, med sparris, serveras med pressad potatis, varm champagnesås samt frasig löjromsbouché

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

potatis

  • 600 g potatis
  • vatten
  • salt (efter smak)

Löjromsbouchéer

  • ca 2 smördegsplattor, blir ca 12 bouchéer
  • 2 äggulor
  • 100 g löjrom (eller sikrom)
  • rödlök, finhackad
  • crème fraîche
  • dillkvist

Gravlax

  • 4 bitar gravlaxfilé, skinn- och benfri, (à ca 140 g)
  • 4-8 stjälkar grön knoppsparris, färsk
  • 4 skivor schweizerost

champagnesås

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 10-15 cl champagne (eller mousserande vin)
  • 1 msk smör

Gör så här

Potatis steg 1

  1. Skala och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.

Löjromsbouchéer

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär ut fiskformade bitar, ca 6cm långa och 3cm breda, ur smördegsrullen.
  3. Pensla bitarna med äggula.
  4. Grädda i ugn i 7-8 minuter.
  5. Låt bitarna svalna något och fyll de sedan med crème fraiche, rödlök och löjrom. Dekorera med dill.

Gravlax

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Fördela laxbitarna på ugnssäkert fat.
  3. Lägg en sparrisstjälk på varje bit.
  4. Täck varje laxbit och sparris med en, ej för tunn, skiva schweizerost.
  5. Sätt in formen i ugnen och tillaga laxen i 5-8 minuter.

Champagnesås

  1. Koka upp creme fraichen tillsammans med fiskbuljongtärningen och koka det hela under vispning i ca 5 min.
  2. Smaka av med cayennepeppar.
  3. Tillsätt slutligen det mousserande vinet i såsen tillsammans med 1 msk smör.

Potatis steg 2

  1. Häll av vattnet från potatisen och pressa den sedan i potatispress.

Servering

  1. Servera den ugnsbakade laxen med pressad potatis, varm champagnesås samt med löjromsbouché.