Udon nudlar med kall sesamdipp

Tove Nilsson recept

Udon nudlar med kall sesamdipp

13 ingredienser

45 m

Gör dina egna udonnudlar och stampa degen med fötterna - det blir både roligt och gott! Servera med en kall sesamdipp med miso, ingefära och salladslök.

Ingredienser

portioner

Udon nudlar

  • 500 g vetemjöl (gärna tipo 00 eller vetemjöl special)
  • 250 g vatten
  • 0,5 msk salt
  • majsstärkelse

Sesamdipp

  • 1 dl japansk sesampasta (alternativt tahini)
  • 1 msk vit misopasta
  • 0,5-1 dl vatten, kallt
  • 1 msk ingefära, finriven
  • 2,5 msk risvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk rostade sesamfrön, mortlade
  • 4 salladslökar, finstrimlade
  • 4 msk norialger, finstrimlade

Gör så här

Udon nudlar

  1. Blanda mjöl, vatten och salt i en hushållsassistent. Kör till en deg, hjälp eventuellt till med handen för att forma degen i bunken och kör 10 minuter till.
  2. Lägg degen i en ca 3 liter stor ziplock-påse. Ta av dig strumporna (se till att fötterna är rena). Nu är det bara att sätta igång och trampa degen på golvet. Trampa tills den är platt.
  3. Öppna påsen och vik degen. Lägg i påsen igen och trampa platt. Fortsätt på samma sätt i 15 minuter genom att trampa och vika (Byt påse om den skulle gå sönder). Degen ska bli extremt slät, likna gummi och bli elastisk.
  4. Kavla ut degen med hjälp av siktad majsstärkelse. Kavla den ca 3 mm tjock och ca 20 x 40 cm stor. Sikta över majsstärkelse och vik degen fyra gånger.
  5. Skär i nudlar rakt över degen. Veckla ut nudlarna och pudra med majsstärkelse. Nudlarna mår bäst av att kokas direkt. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Sesamdipp

  1. Vispa ihop sesampasta, miso, kallt vatten, ingefära, vinäger och soja till en dippsås. Ställ kallt till servering.
  2. Förbered en stor bunke med isvatten.
  3. Koka nudlarna i ca 2 minuter, nudlarna är färdiga när de flyter upp till ytan. Häll av och sänk sedan ner nudlarna ned i det kalla vattnet så de svalnar helt.
  4. Vänd i rostade sesamfrön i dippen och toppa med salladslök. Servera de kalla nudlarna toppade med strimlade norialger och dippsås vid sidan om.