Turkiska kebabspett

Turkiska kebabspett
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Turkiska kebabspett

21 ingredienser

Kebab är det turkiska namnet för rätter som består av kött som träs på spett och grillas över öppen eld. Det är säkert ett matminne från de olika nomadstammar som en gång bebodde det nuvarande Turkiet och som lagade sin mat på så sätt.

Ingredienser

portioner
  • 500 g lammstek
  • 8 skivor sidfläsk
  • 0,5 dl ströbröd

Marinad:

  • 2 tsk vinäger
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 krm timjan
  • 1 lagerblad
  • vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök

Sås:

  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 2 tsk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 1 krm timjan
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • 4 port ris, kokt
  • 250 g ärtor (små fina)

Du behöver också:

  • 4 grillspett, av trä

Gör så här

  1. Skär lammsteken i skivor och sedan i 2 cm tjocka bitar. Skär fläsket i 3 cm- bitar. Blanda samman vinäger, olja, timjan och peppar till marinaden. Lägg i lagerbladet och pressa ner vitlöken. Häll den i plastpåsar och lägg i lamm- och fläskbitarna. Knyt till påsarna och låt dem ligga i kylskåpet några timmar. Vänd påsarna någon gång så att köttet blir jämnt marinerat. Lägg träspetten i blöt.
  2. Sås: Skala löken och hacka 1 msk fint. Fräs löken i smör och strö på vetemjöl utan att det tar färg. Häll på tomatpurén och buljongen. Krydda med timjan, en nypa socker, nymalen vitpeppar och salt. Låt koka i 30 minuter. Om såsen blir för tjock, spä med buljong.
  3. Förvärm ugnen till 225°. Trä det marinerade köttet på spetten. Panera i ströbröd och krydda med lite salt. Stek under grillelement i ugn ca 20-25 minuter. Servera spetten på risbädd med ärterna och tomatsåsen.