Grundrecept för pannkakor och plättar

Grundrecept för pannkakor och plättar
Foto: Holger Edström
Eja Nilsson
Eja Nilsson

Grundrecept för pannkakor och plättar

5 ingredienser

Nästan alla gillar pannkakor, ett bra grundrecept är ett måste! Detta recept ger ca 10 pannkakor eller 45–50 plättar.

Receptet ger ca 10 pannkakor eller 45–50 plättar.

Ingredienser

portioner
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 2-3 msk smör, smält

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en skål eller tillbringare.
  2. Häll i hälften av mjölken, rör om och vispa till en klimpfri pannkakssmet.
  3. Häll i resten av mjölken och knäck i äggen. Vispa pannkakssmeten slät med smält matfett och låt den stå och svälla en stund.
  4. Beräkna ca en deciliter till en pannkaka och ca 2 matskedar till en plätt. Gräddar du crêpes går det åt knappt en deciliter smet i pannan.
  5. Grädda pannkakan på ena sidan och när ovansidan stelnat vänder man med stekspade och gräddar på andra sidan.
  6. Håll färdiggräddade pannkakor eller plättar varma på ett fat, antingen i ugnen eller ovanpå en kastrull med hett vatten på spisen. Täck med folie.