Tre varianter på tarte flambée

Tre varianter på tarte flambée

26 ingredienser

60 min

Tarte flambée är Frankrikes svar på pizza men med en deg som inte behöver jäsa jäsning. Pizzorna toppas sedan med färskost eller crème fraiche och riktigt härliga toppings. Testa någon av de här tre varianterna med rom och picklad rödlök, lufttorkad skinka och gruyere eller fikon och karamelliserad lök.

Ta fram det bästa med Grey Poupon
Grey Poupon produktbild NY2021

Ta fram det bästa med Grey Poupon

En tidlös trotjänare från Dijon som har en given plats i alla finsmakares kök.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Deg (grundrecept)

  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Rom och picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl Kikkoman sushi-risvinäger
  • 2 dl crème fraîche
  • 200 g Västerbottensost, riven
  • 80 g löjrom
  • 1 kruka färsk dill
  • svartpeppar

Lufttorkad skinka och gruyere

  • 200 g färskost
  • 1 msk Grey Poupon dijonsenap
  • 200 g gruyèreost, riven
  • 80 g lufttorkad skinka (t ex parma eller serrano)
  • 30 g mâchesallad
  • TABASCO® Original pepparsås

Fikon och karamelliserad lök

  • 1 gul lök
  • 0,5 msk florsocker
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk TABASCO® Grön pepparsås
  • 4 färska fikon
  • 180 g chèvreost, smulad
  • 30 g rucolasallad
  • 0,5 dl hasselnötter, rostade och hackade
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Grundreceptet på degen räcker till två bottnar. Välj sedan topping och fördela på bottnarna (varje toppingförslag räcker alltså till dessa två bottnar). Du kan också halvera receptet på två olika toppings och göra två varianter utifrån grundreceptet på degen. Väntar du många gäster kan du givetvis trippla degreceptet och göra alla tre toppings enligt respektive recept.

Deg (grundrecept)

  1. Lägg mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och olivolja. Mixa ihop till en smidig deg. Linda in degen i plastfolie. Låt vila i kylen 1 timme.

Rom och picklad lök

  1. Skala, dela och skiva rödlöken tunt. Lägg i en burk och häll på sushi-risvinäger. Låt stå minst 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche och strö över osten. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med picklad rödlök, löjrom, dillvippor och svartpeppar.

Lufttorkad skinka och gruyere

  1. Rör ihop färskost och dijonsenap. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på färskostblandningen och strö över osten. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med bitar av lufttorkad skinka, mâchesallad och några stänk TABASCO® Original pepparsås.

Fikon och karamelliserad lök

  1. Skala, dela och skiva löken. Stek löken mjuk i smör i en stekpanna på låg värme. Strö över florsockret och låt karamellisera på lite högre värme. Rör ihop crème fraiche och TABASCO® Grön pepparsås. Skär fikonen i klyftor. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in en plåt. Dela degen i 2 bitar. Kavla ut dem till 2 tunna smått ovala rundlar på mjölat bakgrund. Lägg över på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche-blandningen. Lägg på fikonklyftorna och strö över den smulade chèvren. Flytta över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i mitten av ugnen 7–10 minuter tills osten har fått fin färg. Toppa med karamelliserad lök, hasselnötter, rucola och gärna några stänk TABASCO® Grön pepparsås efter smak.
TIPS!
Fler tips!
Zucchinifritters med krämig fetaoströra

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Grey Poupon hittar du här!

Läs mer