Tre såser till grillat kött

Tre såser till grillat kött
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tre såser till grillat kött

25 ingredienser

Med goda såser och en stor skål sallad blir grillköttet ännu godare. Bjud en, två eller alla tre såserna nästa gång ni grillar.

Ingredienser

portioner

Barbecuesås:

  • 1 paprika [ca 100 g]
  • 1 gul lök [100 g]
  • stjälkselleri [100 g]
  • 2 klyftor vitlök
  • 30 g färsk ingefära
  • 100 g smör
  • 1,25 dl tomatpuré
  • 1,5 krm timjan
  • 3 krm oregano
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl sirap
  • 3 krm malen spiskummin
  • 1 msk worcestersås
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Avokadoröra:

  • 1 avokado
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd spansk peppar
  • 1 knivsudd salt
  • 1 limefrukt, saften av

Grönpepparsås:

  • 1 msk grönpepparkorn, torkade
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

Barbecuesås: Riv ingefäran. Finhacka stjälkselleri, paprika, lök och vitlök. Smält smöret i en kastrull. Lägg i de finhackade grönsakerna, ingefära, tomatpuré, timjan, oregano, olivolja, sirap, spiskummin, worcestershiresås, vinäger och senap. Låt sjuda i 15 minuter.

Avokadoröra: Dela avokadon. Ta ut kärnan. Skrapa ner fruktköttet i en skål. Pressa ner vitlöksklyftan. Dela chilin på längden och kärna ur den. Hacka den fint. Lägg i chilin och häll i limesaften. Krydda med salt.

Grönpepparsås: Blanda samman peppar, crème fraiche, senap, salt och peppar. Ställ kallt till servering.