Matvetesallad med rostade grönsaker

Matvetesallad med rostade grönsaker
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Matvetesallad med rostade grönsaker

12 ingredienser

Matvetesallad med rostade grönsaker och fetaost kan göras på valfritt gryn eller korn - matvete, quinoa, nakenhavre, dinkel eller kanske matkorn. När man kokar hela obehandlade korn är det viktigt att inte ha i salt eller buljong från början vid kokningen, då blir kornen aldrig mjuka och genomkokta. Tillsätt salt efter ca 15 minuter. /Tove Nilsson

Gott med hackade nötter och frön i salladen – rosta mandel, hasselnöt, pumpakärnor, solrosfrö eller valnötter i en torr het stekpanna. Hacka och blanda i salladen! /Tove

Ingredienser

portioner
  • 1 röd paprika
  • 2 rödlökar
  • 3 morötter
  • 1 zucchini
  • 2 msk timjan, färsk finhackad
  • 3 dl matvete (el valfritt gryn/korn)
  • 150 g fetaost
  • 80 g rucolasallad
  • 0,5 citron
  • olivolja
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald, (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
  3. Skala och klyfta löken.
  4. Skala och slanta morötterna.
  5. Skiva zucchini.
  6. Blanda grönsakerna på en plåt tillsammans med timjan, olja, salt och peppar.
  7. Sänk ugnsvärmen till 225 grader och rosta ca 20 minuter i mitten av ugnen.
  8. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen.
  9. Blanda matvete med pressad citron och olivolja.
  10. Blanda med de rostade grönsakerna och smulad fetaost.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Toppa salladen med ruccola.