Toskansk bönsoppa - Ribollita

Tabasco Toskansk bönsoppa - Ribollita
Foto: Eva Hildén

Toskansk bönsoppa - Ribollita

18 ingredienser

40 min

Ribollita är en rustik italiensk soppa där bönor, gammalt bröd, kål och andra grönsaker oftast ingår i receptet. Ett perfekt tillfälle att ta tillvara skrumpna morötter, mjuka tomater och annat grönt!

Ta fram det bästa med Tabasco
Tabasco original produkt

Ta fram det bästa med Tabasco

TABASCO® pepparsåser tar fram det bästa i maten och förhöjer även andra råvarors smak i det du tillagar.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 2 tomater
  • 100 g svartkål
  • 400 g färdigkokta cannellinibönor
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk TABASCO® Original pepparsås
  • 2 dl torrt vitt vin (oekat)
  • 1 l grönsaksbuljong (utspädd)
  • 2 skivor surdegsbröd (dagsgammalt)
  • olivolja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • parmesanost, grovriven
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala, dela och finhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär moroten i små tärningar. Skär selleri och tomater i lika små tärningar. Riv svartkålen i mindre bitar.
  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
  3. Fräs lök, vitlök, morot och selleri i 2 msk olivolja ca 5 minuter i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt lagerblad, timjan och TABASCO® Original pepparsås.
  4. Häll på vinet och låt det koka in några minuter. Tillsätt tomater, svartkål, bönor och buljong. Koka upp och sjud soppan 10–15 minuter under lock.
  5. Skär brödet i bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de fått färg på båda sidor.

Vid servering

  1. Lägg brödet i soppan. Toppa med parmesan och persilja. Avsluta gärna med att ringla över en finare olivolja.
TIPS!
Fler tips!
Tabasco Chicken tikka masala med gurkraita

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Tabasco hittar du här!

Läs mer