Örtstekt majskycklingbröst med tomatcrème och dinkelgrönsaker

Örtstekt majskycklingbröst med tomatcrème och dinkelgrönsaker
Foto: TV4

Örtstekt majskycklingbröst med tomatcrème och dinkelgrönsaker

Av: Torsten Kjörling

Från: Nyhetsmorgon

29 ingredienser

Majskycklingen är bara uppfödd på majs, växer därför långsammare och köttet blir kraftigare och godare. Därför är det många som suktar efter majskyckling. och visst är det skillnad i smak. Det här receptet passar lika bra för en bjudmiddag som vardagsmat.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl dinkelkorn
  • 1 l vatten, ljummet
  • 6 dl hönsbuljong

majskyckling

  • 4 majskycklingbröst med skinn
  • 3 kvistar basilika
  • 3 kvistar basilika
  • 3 kvistar persilja
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk rapsolja

Tomatcrème

  • 800 g tomat
  • 0,5 dl rapsolja
  • 150 g gul lök, hackad
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 kvistar färsk dragon
  • 3 dl hönsbuljong
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 3 msk champagnevinäger
  • 2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Dinkelgrönsaker

  • 150 g rotselleri
  • 150 g rödlök
  • 150 g spetskål
  • 80 g purjolök
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl kokta dinkelkorn

Gör så här

  1. Dinkelkorn: Blötlägg dinkelkornen i ljummet vatten cirka 30 minuter. Häll bort vattnet. Koka dinkelkornen sakta i hönsbuljong i 25 minuter. Spara kornen till senare. Detta kan göras långt i förväg.
  2. Majskyckling: Sätt ugnen på 150 grader. Plocka bladen på örtkryddorna. Skär dem grovt med kniven. Fördela örtkryddorna under skinnet på kycklingbrösten. Salta och peppra.
  3. Värm en stekpanna med rapsoljan och bryn kycklingen på medelvärme runtom. Lägg över kycklingbrösten på en plåt. Stek kycklingen i 20-25 minuter eller till kycklingens innertemperatur är 70-72 grader.
  4. Tomatcrème: Skär tomaterna i grova bitar. Häll 1/2 dl rapsolja i en kastrull och värm upp. Fräs hackad gul lök och tomatbitarna tillsammans med tomatpuré och dragon i en en halv minuts mellanrum. Tillsätt hönsbuljongen och koka i 15 minuter. Rör om med jämna mellanrum.
  5. Mixa tomaterna i en mixer en minut och tillsätt kallpressad rapsolja och champagnevinäger. Smaksätt med salt och peppar. Sila i en finmaskig sil.
  6. Dinkelgrönsaker: Skala rotselleri och rödlök. Ansa och skär spetskål i mindre bitar. Strimla purjolöken i centimeterstora bitar. Skär rotselleri och varmrökt sidfläsk i centimeter stora tärningar och rödlöken i klyftor.
  7. Värm en stekpanna med rapsoljan. Fräs grönsaker och sidfläsk på medelvärme i ett par minuter. Krydda med salt och peppar. Tillsätt de kokta dinkelkornen. Servera de örtstekta kycklingbrösten med tomatcrème och dinkelgrönsaker