Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse

Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse
Foto: TV4

Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse

Av: Kjell - Åland

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

ca 1 h 30 m

Torskrygg i ugn med åländsk pommes duchesse, rödvinssky och stuvning på bästa fynden i svampskogen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g torskrygg
  • grovt salt
  • 2 msk rouillekrydda (fransk fiskkrydda)
  • 100 g bacon

Pommes duchesse

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 dl gräddost (gärna Ålands specialost)
  • muskot
  • salt
  • peppar

Svampstuvning

  • 300-400 g svamp (t ex kantareller och karljohan)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Rosénsk rödvinssky

  • 1-2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk oxfond
  • färsk timjan
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Täck botten på en ugnsfast form med grovt salt. Lägg torskryggen på saltet och krydda fisken med rouillekrydda.
  3. Ta ut torskryggen när innertemperaturen är 52 grader, låt vila under folie. Strö över bitar av knaperstekt bacon.

Pommes duchesse

  1. Sätt ungen på 200 grader.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Pressa eller vispa potatisen och tillsätt mjölken, äggulorna och kryddor. Glöm inte osten.
  4. Blanda ordentligt.
  5. Spritsa duchessen på en ugnssäker form eller en plåt med bakplåtspapper.
  6. Gratinera ca 15 minuter.

Svampstuvning

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt svamparna. Tillsätt mjölet och rör om.
  2. Häll i grädden och låt sjuda. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinssky

  1. Fräs hackad shalottenlök och vitlök i smör i en kastrull. Lägg i timjankvistarna och tomatpurén.
  2. Häll i vinet och oxfonden.
  3. Koka ihop så att cirka en tredjedel av vätskan försvinner.
  4. Sila såsen och lägg i cirka 25 g smör.
  5. Smaka av med lite salt.