Perfekt tillagad torsk i som faller isär, stekta pilgrimsmusslor, krispig sparris, chips på jordärtskocka och en krämig äggröra i en snygg uppläggning.
Det här är en rätt från finalen i Sveriges mästerkock.
Skala och skiva skockorna på tunt på mandolin. Hett upp oljan till 160-180 grader. Lägg i några av skivorna i taget. Annars svalnar oljan. Vänd på chipsen i oljan med tång ett par ggr. Upp på papper och salta omgående.
Torsken
Dela upp torskryggen i 4 bitar. Gnugga in saltet på torsken låt ligga i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 100 grader ånga.
Äggkräm
Häll grädde och mjölk i en kastrull och tillsätt äggen. Vispa konstant på medelvärme. När krämen tjocknat tillsätt crème fraiche, smör, tryffelolja och löjrom. Smaka av med salt och peppar. Blanda runt försiktigt och sätt åt sidan.
Pilgrimsmusslor
Salta pilgrimsmusslorna på sidan som ska stekas först. Stek musslorna i het panna i olja. Salta ovansidan. När musslorna har fått fin färg, vänd på dom. I med smöret och ös dom.
Brynt smör
Bryn smöret under konstant vispning tills smöret doftar nötigt och är gyllene. Låt svalna i 10 min. Tillsätt sedan citronsaften.
Servering
Spola av torsken. Lägg på plåt in i ugnen ca 5 min tills torsken "faller isär." Tag ut och dela torsken i flakes.
Skala och skär av sparrisen 5 cm från toppen. Ånga i 3 min i lite vatten med bikarbonat och salt.
Placera ut torsken, pilgrimsmusslorna, sparrisen, krämen, brynta smöret, chipsen, örterna samt riven tryffel.