Torsk och linser à la kollektiv

Torsk och linser à la kollektiv
Foto: TV4

Torsk och linser à la kollektiv

Av: Kim - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 min

Enkel men god mat från kollektivet i Småland på 1970-talet. Torsk, bacon, linser och lite grönsaker.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 torskryggar
  • 4 dl svarta linser
  • 2 förp bacon
  • schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 stjälkar stjälkselleri
  • 1 stor näve persilja
  • 1 morot (stor)
  • 1 l buljong
  • olivolja

Gör så här

  1. Värm ungen till 200 grader.
  2. Lägg hälften av bacon på silikonmatta och grädda i 15-18 minuter. Låt rinna av på kökspapper.
  3. Hacka grönsakerna och resten av bacon fint och stek i medelvärme med olivolja. Skölj linserna och lägg i stekpanna med grönsakerna. Häll i buljongen och låt reducera.
  4. Höj ugnen till 220 grader.
  5. Grädda torskryggen med hackad vitlök och olivolja tills stektermometern visar 45 grader.