Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker

koket.se
Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Torsk med brynt misosmör och gröna grönsaker

13 ingredienser

30 m

Festlig och lättlagad torskrätt med japanska smaker som sesam och soja. Till serveras ett supersmarrigt brynt smör med miso samt gröna sojabönor.

Miso är fermenterad sojabönspasta.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 700 g torskrygg
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk sesamolja
  • 4 tsk svarta sesamfrön
  • 100 g osaltat smör
  • 4,5 msk vit misopasta
  • 4,5 msk sake (torr sherry eller torrt vitt vin)
  • 3 msk mirin (eller 1 msk honung)
  • 250 g edamamebönor
  • 125 g sockerärtor
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • svartpeppar, nymalen
  • ris, nykokt, till servering, gärna japanskt sushiris

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär torsken i 4 lika stora bitar. Pensla generöst med soja och sesamolja. Mal över peppar. Strö sesamfrön över.
  3. Tillaga fisken i ugnen ca 10 minuter, eller till fiskens innertemperatur är ca 52 grader.
  4. Tillaga edamamebönorna enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bryn smöret under omrörning i en kastrull på medelvärme till det doftar kola. Dra bort från plattan, låt svalna i 1 minut. Häll i sake, mirin och miso, rör om väl.
  6. Lägg edamamebönor och sockerärter i det brynta smöret och vänd runt.
  7. Lägg upp torsken på tallrikar tillsammans med edamame och sockerärtor. Häll resterande smör över torsken och strö över gräslök. Servera med nykokt ris.