Torsk med ångad kål och ärtgremolata

Torsk med ångad kål och ärtgremolata
Foto: TV4

Torsk med ångad kål och ärtgremolata

Av: Fredrik - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

40 min

Lättlagad och festlig fiskrätt på torskrygg serverad med spetskål och en knalligt grön sås på mixade ärtor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torsk

  • 600 g torskryggfilé i portionsbitar
  • 150 g färskost
  • 3 msk färsk pepparrot
  • dill
  • smör

Spetskål

  • 2 spetskål
  • blomkål och broccoli efter behov

Ärtgremolata

  • 300 g gröna ärtor
  • vitlök (efter smak)
  • vispgrädde
  • salt
  • peppar

Gör så här

Torsk

  1. Smörj en ugnsform med smör.
  2. Blanda färskost, pepparrot och dill med en liten slatt grädde till lagom konsistens. Lägg torskryggen i portionsbitar i formen. Salta och lägg på pepparrotscremen. Sätt i ugnen på 150 grader i ca 15-20 minuter (innertemperatur på 56 grader). Saltar du torsken 30 minuter innan du lägger på krämen så blir den fastare i köttet.

Spetskål

  1. Klyv spetskålen i grova klyftor (4st/huvud), ånga den tillsammans med broccoli och blomkål i kastrull med insats eller knöla folie grovt och lägg i en stor kastrull med några dl vatten under om du saknar ånginsats. Kolla med sticka när den är färdig, ca 5 minuter.

Ärtgremolata

  1. Smält smör i en kastrull och svetta vitlöken. Lägg i ärtorna och tillsätt en skvätt vatten och koka tills de är mjuka, ca 5 minuter. Häll av eventuellt överskott av vatten och mixa till såsliknande konsistens. Tillsätt grädde salt och peppar efter tycke och smak.

Servering

  1. Servera torsken med kålen och skvätt ärtgremolatan lite arty runt allt, var gärna ganska generös med ”såsen”. Kål är ju inte så kraftigt i smaken, om du inte gör en kål puck. Dricka till gör man vatten eller en chablis.