Muskotdoftande svartrotssoppa

Muskotdoftande svartrotssoppa
Foto: TV4

Muskotdoftande svartrotssoppa

Av: Tord - Gotland

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1h 30 min

Muskotdoftande svartrotssoppa med husets örtkrutonger och basilikaolja.

Vintips från Tord
Santa Carolina Semillon, 69 kr art 6666

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Örtkrutonger

  • 0,25 dl olja
  • 2,5 dl mjölk (eller vatten)
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 näve örter, basilika och timjan

Svartrotsoppa

  • 400 g svartrot
  • 1 potatis
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl vitt vin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl grädde

Basilikaolja

  • 1 30 g basilika
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

Örtkrutonger

  1. Värm ugnen till 200-225 grader.
  2. Blanda och knåda till en fast deg, jäs i cirka 30 minuter och ställ sedan i ugnen i cirka 30 minuter.
  3. Skiva upp i cirka 1.5 cm tjocka skivor och skär till kuber, stek i rejält med olivolja tills du får en fin färg.
  4. Smaka av med salt.

Soppa

  1. Hacka potatis, svartrötter och lök, fräs i smör.
  2. Fyll på med vin och buljong och reducera sakta till ungefär hälften.
  3. Mixa och häll på grädden, koka upp och smaka av med salt och peppar

Basilikaolja

  1. Mixa basilika och olja.