Hummersoppa

12 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st fänkål
  • 1 st lök
  • 2 st humrar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 dl grädde
  • 1 dl konjak
  • 1,5 dl dessertvin
  • 3 dl vitt vin, torrt
  • 0,5 dl vatten
  • hummerbuljong
  • dill
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • smör

Serveras med

  • Grissinis, ev

Gör så här

  1. Börja med att skala rotfrukterna och skär dessa i bitar.
  2. Dela humrarna och ta ur köttet. Spara detta för måltiden.
  3. Fräs nu alla rotfrukterna i smör till dess att de börjar mjukna.
  4. Tillsätt därefter hummerskalen och låt dessa fräsa några minuter ihop.
  5. Tillsätt tomatpurén och rör runt ordentligt i några minuter.
  6. Tillsätt konjak.
  7. Tänd eld på konjaken direkt när du hällt ner den.
  8. Låt den brinna ut.
  9. Häll därefter i vinet och vattnet.
  10. Låt det reducera till hälften ungefär, det tar ca 45 minuter.
  11. Sila därefter av allt och fyll på med grädden.
  12. Låt det puttra på svag värme i ca 10 minuter och smaka av med salt, peppar, vitlök och hummerfond om så behövs. Om du saknar den riktiga sältan så tillsätt 0.25 fiskbuljongtärning och lite socker.
  13. Häll upp i soppskål och lägg nu i lite hummerkött och en kvist med dill som garnering.
  14. En Grissini till hummersoppan är gott att tugga på också. Smaklig måltid!
24 februari 2011

Fler goda recept