Timjanstekt fläskkotlett från Rocklunda gård med sötsur rödbeta samt mosig purjolökspotatis

Timjanstekt fläskkotlett från Rocklunda gård med sötsur rödbeta samt mosig purjolökspotatis
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Timjanstekt fläskkotlett från Rocklunda gård med sötsur rödbeta samt mosig purjolökspotatis

18 ingredienser

Saftig köttbit med goda tillbehör.

Ingredienser

portioner

Kotlett

  • 4 fläskkotletter, med ben à 150 g
  • salt
  • peppar
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 kvist färsk timjan

Purjolökspotatis

  • 400 g mjölig potatis, skalad
  • 200 g purjolök, strimlad
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad
  • vatten
  • 4 msk smör
  • salt

Rödbetssallad

  • 200 g rödbeta, skalad och rå
  • 1 fänkål
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk fänkålsfrö, krossat
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Kotlett: Sätt ugnen på 125ºC.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn smöret i stekpanna och tillsätt timjankvisten samt köttet och bryn köttet ordentligt runt om.
  3. Sätt in köttet i ugn och stek till innertemperaturen är 67ºC. Låt köttet vila 5 minuter innan servering.
  4. Purjolökspotatis: Skiva potatisen i 1cm skivor. Fräs purjolök och kryddor i 2 msk av smöret i 1 minut.
  5. Tillsätt potatisen och fyll på med vatten tills det täcker. Sjud potatisen mjuk i vätskan, låt lite av vätskan koka in i potatisen.
  6. När potatisen är mjuk, tryck till lite med en slev så att alltsamman blir lätt simmigt. Avsluta med smöret och smaka av med salt.
  7. Rödbetssallad: Riv rödbetan grovt på rivjärn. Hyvla eller skiva fänkålen tunt.
  8. Koka sedan upp gelé, vinäger och fänkålsfrö i en kastrull.
  9. Ta av från värmen och tillsätt olivoljan smaka av med salt.
  10. Häll vinägretten över betan och fänkålen blanda runt försiktigt och smaka av med salt.