Jordärtskocksoppa med rökt lammbog

Jordärtskocksoppa med rökt lammbog
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Jordärtskocksoppa med rökt lammbog

14 ingredienser

Jordärtskocksoppa med rökt lammbog, päron och jordärtskocka.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 400 g jordärtskocka, skalade
  • 1 bananschallottenlök, skalad
  • 1 klyfta vitlök, skalad
  • 1 päron, skalat
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong
  • 3 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • smör, att fräsa i
  • salt

garnityr

  • 6 jordärtskockor, skalade
  • 100 g fårfiol
  • 1 päron, skalat
  • 16 körvelkvistar

Gör så här

Soppa

  1. Skiva lök och vitlök och fräs på medelvärme tills de är mjuka.
  2. Tillsätt päron och jordärtskockor och vitt vin.
  3. Låt vinet koka in och tillsätt därefter buljong och grädde.
  4. Koka soppan tills alla grönsaker är mjuka.
  5. Mixa soppan slät och tillsätt mjölken, smaka av med salt.
  6. Mixa soppan skummig vid servering med hjälp av stavmixer.

Garnityr

  1. Tärna lammbogen i tärningar om 1x1cm.
  2. Använd kul järn till jordärtskockan och kula ut 24 st kulor.
  3. Koka kulorna mjuka i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet och bränn av med gasbrännare vid servering för grillad smak.
  5. Tärna päronet fint.
  6. Arrangera alla garnityret i en ring i en djup tallrik.
  7. Använd en rund form så får du mer exakthet i uppläggningen.