Bakad gös från Hjälmaren med palsternacka och korngryn samt äpple och kryddpepparyoghurt

Bakad gös från Hjälmaren med palsternacka och korngryn samt äpple och kryddpepparyoghurt
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Bakad gös från Hjälmaren med palsternacka och korngryn samt äpple och kryddpepparyoghurt

16 ingredienser

Ett recept med bakad gös som serveras med korngryn och palsternacka samt en kryddpepparyoughurt, allt komponerat av mästerkocken Tommy Myllymäki.

Ingredienser

portioner

Gös

  • 4 bitar gösfilé, utan skinn a 150g
  • salt
  • smör, till stekning

Äpple och kryddpepparyoghurt

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 4 msk äppeljuice
  • 1 tsk kryddpepparkorn, stött
  • salt

Palsternacka och korngryn

  • 2 dl kokta korngryn
  • 2 palsternackor
  • 1 rött äpple
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl dill, grovskuren
  • 8 rädisor, i klyftor

Gör så här

  1. Gös: Sätt ugnen på 150ºC.
  2. Krydda gösen med salt och lägg den på en smord plåt. Baka den sedan i ugn ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56ºC. Servera gösen genast.
  3. Äpple och kryddpepparyoughurt: Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt.
  4. Palsternacka och korngryn: Koka korngrynen enligt förpackningens anvisning.
  5. Skala och skär palsternackan i stavar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  6. Skiva äpplet tunt och blanda samman med korngrynen samt rapsolja och äppelcidervinäger.
  7. Tillsätt de varma palsternackorna och blanda runt, smaka av med salt och peppar. Blanda med dill och rädisor.