Rödtunga

Rödtunga
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Rödtunga

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

15 ingredienser

Den här rödtunga är inspirerad av den italienska saltimboccan. Den blir en festlig bjudrätt med den skummade gröna ärtsåsen. Fyll rullarna med ost, tunna skivor av torkad skinka och mynta. Fisken kan stå förberedd i kylen några timmar och sedan serveras direkt från ugnen.

Andra plattfiskar. Det går också bra att göra rätten på exempelvis rödspätta. Var bara lite försiktig med skinkan så att smaken inte tar över helt. Ju mindre rullar, desto snabbare i ugnen.

Ingredienser

portioner
  • 8 rödtungafiléer
  • 50 g lufttorkad skinka, mycket tunna skivor (t ex parmaskinka)
  • 40 g pecorinoost
  • färska myntablad
  • 0,5 tsk salt

Skummande ärtsås:

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 125 g gröna ärtor
  • 2 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl grädde
  • 2 msk vitt vin
  • 1 msk mynta, hackad
  • salt
  • peppar

Garnering:

  • färska myntablad

Gör så här

  1. Eftersom fisken går så fort i ugnen är det bäst att börja med såsen som kan förberedas ända fram till sista mixningen.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Låt den svettas i smöret några minuter i en kastrull.
  4. Tillsätt ärter och buljong och låt det koka upp.
  5. Tillsätt grädde och vin och koka upp igen.
  6. Tillsätt myntan och smaka av med salt och peppar.
  7. Mixa och sila såsen.
  8. Så till fisken.
  9. Fördela skinka, ost och myntablad på fiskfiléerna.
  10. Kanske behöver skinkskivorna delas. (Skinksmaken kan lätt bli dominant.)
  11. Rulla samman och lägg i en ugnsfast form.
  12. Så här långt går det bra att förbereda och ställa i kylen.
  13. Strö salt över rullarna.
  14. Använd full ånga och beräkna 5–10 minuter från det att ugnen är varm.
  15. Hur lång tid det tar beror på hur tjocka rullarna är.
  16. Precis före serveringen värms såsen och mixas igen för att få till skummet.
  17. Vissa mjölkskummare kan också skapa bra skum.
  18. Garnera med myntablad.
  19. Kokt ris är gott till.