Variation på kronärtskocka, rökt, inkokt och råstekt

Variation på kronärtskocka, rökt, inkokt och råstekt
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Variation på kronärtskocka, rökt, inkokt och råstekt

15 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 kronärtskockor
  • 2 citroner
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 1 dl olivolja
  • vatten
  • salt
  • 1 silverlök, rökt
  • 200 g kronärtskocksbotten (frysta)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl hönsbuljong
  • 2 g gelé (vegetarisk, t ex persiljegelé)
  • salt
  • smör
  • klyfta vitlök

Gör så här

  1. Skala kronärtskockorna.
  2. Koka in 1 i ett spad av saften och skalet av 1 citron, timjan, lagerblad och olivolja.
  3. Fyll upp med vatten så det täcker skockan.
  4. Koka upp och smaka av med salt.
  5. Ta upp skockan och skär den i små tärningar.
  6. Krydda med rivet skal av 1 citron.
  7. Ta resterande mängd kronärtskockor och tournera ner till fina bottnar.
  8. Skiva av bottnarna tunt och lägg a cheval på silipatmatta.
  9. Ånga av i ugn i 5 minuter och låt svalna.
  10. Gör en kräm på rökt silverlök, frysta kronärtskocksbottnar, grädde, hönsbuljong och vegetarisk gelé.
  11. Varva tärnad skocka och den rökta krämen i en cylinder och rulla a cheval-skockan runt omkring.