Tommy Myllymäkis skomakarlåda

POPULÄRT
koket.se
Tommy Myllymäkis skomakarlåda NY
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Tommy Myllymäkis skomakarlåda

15 ingredienser

ca 45 m

Klassisk rätt med fluffigt potatismos med salt sidfläsk och en riktigt god köttbit med rödvinssås.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • matolja, till stekning
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 2 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond
  • 600 g potatis, till mos
  • 200 g smör
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 200 g rökt sidfläsk, i bit
  • 1 purjolök
  • salt
  • svartpeppar
  • 600 g ryggbiff, i 4 skivor
  • maizenaredning

Gör så här

  1. Börja med rödvinssåsen, skiva löken tunt och stek mjuk i matolja.
  2. Tillsätt svålen från sidfläsket som ger smak till såsen men lyfts ur innan servering. Tillsätt några kvistar timjan och rödvin. Låt såsen reducera till hälften. Slå på fonden. Låt sedan såsen koka ner till hälften på låg värme.
  3. Koka potatisen mjuk, krossa den och blanda med smör, mjölk och grädde medan potatisen är varm. Vispa upp till ett fluffigt potatismos.
  4. Skär ner sidfläsket till små kuber och strimla purjolöken fint.
  5. Salta och peppra köttet, stek sedan i olja och smör, cirka 2-4 minuter per sida. Låt köttet vila innan servering, stek då sidfläsk och purjolöken krispigt.
  6. Servera med potatismos i botten, fortsätt med köttbiten, toppa med sås och stekt sidfläsk och purjolök.