600 g högrevsfärs (finmalen, med fin fettsammansättning)
2 msk vatten, iskallt
1 tsk salt
svartpeppar, nymalen
Senapsdessing
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
1 msk rödvinsvinäger
5 dl matolja
salt
svartpeppar, från kvarn
1 msk cidervinägersenap (grov)
bakade tomater
8 tomater
olivolja
salt
peppar
Tillbehör
rökt sidfläsk, i tunna skivor
Västerbottensost (eller annan lagrad ost)
huvudsallad
lökringar, tunt skurna
hamburgerbröd
Gör så här
Hamburgare
Blanda samman alla ingredienser och forma till åtta hamburgare à 75 g.
Stek burgarna i het gjutjärnspanna för extra mycket karaktär och smak. En minut per sida ger lätt rosa hamburgare.
Senapsdressing
Vispa samman dijonsenap, äggulor, vinäger och salt.
Tillsätt oljan droppvis tillls en tjock majonnäs bildats.
Smaksätt med grov senap, salt och eventuellt peppar.
Bakade tomater
Lägg tomaterna på ugnsfast form och drizzla över olivolja, krydda med salt och peppar och baka i ugnen på 120 grader i en timme. Serveras varma till hamburgaren.