Filopaj med tomat och fetaost

30 röster
4-6

Paj på filodeg fylld med coctailtomater, färsk bladspenat och fetaost.

Visa mer
4-6

Du behöver

Pajdeg

  • ca 250 g filodeg
  • 100 g smält smör

Fyllning

  • 150 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 200 g fetaost (gjord på får- eller getmjölk)
  • 1 liten gul lök
  • 200 g cocktailtomater
  • 1 näve urkärnade svarta oliver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det gärna få lite färg.
  2. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper. 
  3. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja, tillsätt bladspenaten och låt den fräsa mjuk.
  5. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde samt salt och peppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.
  6. Fyll pajskalet med lökfräs, tomater, oliver samt resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen.
  7. Grädda mitt i ugnen 30 min eller tills äggstanningen satt sig. Servera pajen kall eller varm.
30 september 2013

Fler goda recept