Filopaj med tomat och fetaost

koket.se
Filopaj med tomat och fetaost
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Filopaj med tomat och fetaost

11 ingredienser

Paj på filodeg fylld med coctailtomater, färsk bladspenat och fetaost.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • ca 250 g filodeg
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 150 g bladspenat
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 ägg
  • 1 dl standardmjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 200 g fetaost (gjord på får- eller getmjölk)
  • 1 gul lök (liten)
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 dl svarta oliver utan kärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det gärna få lite färg.
  2. Smörj kanterna på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och täck bottnen med bakplåtspapper.
  3. Lägg filodegsark omlott i formen. Pensla med smält smör mellan varje ark. Låt filodegen hänga över kanten så glider degen inte ner under gräddningen.
  4. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja, tillsätt bladspenaten och låt den fräsa mjuk.
  5. Riv hälften av fetaosten grovt. Vispa samman ägg, mjölk, grädde samt salt och peppar. Rör ner den rivna fetaosten i äggstanningen.
  6. Fyll pajskalet med lökfräs, tomater, oliver samt resten av fetaosten, som smulas ner i större bitar. Häll på äggstanningen.
  7. Grädda mitt i ugnen 30 min eller tills äggstanningen satt sig. Servera pajen kall eller varm.