Hasselnötsfriterad camembert med päron- och tranbärskompott

koket.se
Friterad camembert
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Hasselnötsfriterad camembert med päron- och tranbärskompott

10 ingredienser

cirka 30 min

Friterad camembert passar bra både som förrätt och dessert. Här paneras den i hasselnötter och serveras med en kompott på päron och tranbär.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Friterad camembert

  • 300 g camembertost
  • vatten
  • 1 ägg
  • vetemjöl
  • 200 g hasselnötter, hackade
  • frityrolja

Kompott

  • 2 päron mjuka
  • 1 dl apelsin, saft från (ca 2 st)
  • 2 dl tranbär (köp i frysdisken och tina)
  • 1,5 dl rörsocker

Gör så här

  1. Tina tranbären. Börja med kompotten, skala och skär ner päronen i små tärningar. Lägg ner i en kastrull.
  2. Tillsätt även råsocker och saften från två apelsiner. Koka sedan upp på spisen.
  3. Kompotten ska få koka ner, vätskan ska inte koka bort men konsistensen ska bli tjockare.
  4. Hacka hasselnötterna mycket fint, kan även använda en mixer. Försök att behålla strukturen på nötterna så det inte blir mjöl.
  5. Knäck ägget och vispa ut i en liten skål.
  6. Skär små tårbitar av camemberten och fukta bitarna med lite vatten. Panera sedan först i vetemjöl så det täcker runt om, ha sedan i ägget och avsluta med hasselnötterna.Ostbiten ska vara helt täckt i hasselnötter.
  7. Värm upp oljan, välj frityrolja eller matolja, använd en termometer när du friterar och ha ett lock till hands om det skulle börja brinna. Stäng av köksfläkten för säkerhetsskull.Oljan ska komma upp mellan 170-180 grader när du friterar, tänk på att när osten går ner i oljan så sänks värmen.
  8. När du friterar den hasselnötspanerade camembertosten, låt varje bit ligga i några minuter tills nötterna börjar få färg. Lyft sedan upp och låt rinna av på papper.
  9. Vänta några minuter innan ni äter så osten kommer ner i temperatur, servera tillsammans med kompott och kex.