Tomatsoppa toppad med bacon

Tomatsoppa toppad med bacon
Foto: TV4

Tomatsoppa toppad med bacon

Av: Jacob - Höganäs

Från: Halv åtta hos mig

12 ingredienser

30m

Värmande tomatsoppa, med paprika och chili, toppas med baconströssel och fetaostkräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • 8-10 camparitomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 röd paprika (eller gul)
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 king solo vitlök
  • valfria kryddor, förslagsvis torkad timjan och basilika
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • smör, till stekning (eller olja)

Karamelliserat bacon

  • 140 g bacon
  • 1,5 tsk farinsocker

Fetaostcrème

  • 100 g fetaost
  • 1-1,5 dl crème fraîche

Gör så här

Tomatsoppa

  1. Skär samtliga grönsaker i lika stora bitar.
  2. Riv, eller pressa, vitlöken.
  3. Finhacka chilifrukten.
  4. Hetta upp smör, eller olja, i en kastrull med höga kanter.
  5. Bryn vitlöken lätt, se till att den inte bränns vid.
  6. Lägg samtliga grönsaker i grytan och stek under omrörning tills tomaterna börjat lösa upp sig något.
  7. Häll i grönsaksbuljongen och sänk värmen.
  8. Låt puttra på medellåg värme i minst 15 minuter.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Smaka av med salt, peppar, timjan och basilika.

Karamelliserat bacon

  1. Skär baconet i små bitar och bryn i en stekpanna på hög värme tills det börjat få färg.
  2. Tillsätt farinsocker och rör om väl tills sockret smält.
  3. Lägg baconet på bakplåtspapper och låt svalna, hacka upp till ett ”strössel” innan servering.

Fetaostcrème

  1. Smula ned fetaosten i en skål eller bunke.
  2. Tillsätt crème fraiche och vispa med elvisp till en jämn smet.

Servering

  1. Servera soppan med en klick fetaostcrème och garnera med bacon.