Tomatsallad på säsongens första tomater

10 röster
2 h

En mycket smakrik sallad på ugnsrostade tomater, sardellvinägrette, lök och rostade mandlar.

Visa mer
2 h

Du behöver

  • 6 solmogna tomater
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk fransk senap
  • 1 tsk honung
  • 1 tsk sardellkräm
  • 0,5 kruka persilja
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • sichuan- och svartpeppar
  • 1 silverlök
  • 1 dl rostade saltade mandlar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Värm ugnen till 70 grader.
  2. Halvera tomaterna och salta dem på snittytan. Placera tomaterna på en oljad ugnsplåt med snittytan ner och baka dem i ugnen på 70 grader i 1 timme. Ta ut och låt svalna till rumstemperatur.
  3. Hacka persiljan grovt. Gör vinägretten genom att blanda olja, soja, senap, vinäger, honung, sardellkräm, lite av persiljan och riktigt finhackad schalottenlök i en skål. Smaka av med salt, sichuan- och svartpeppar.
  4. Skiva silverlöken med en mandolin så du får ut riktigt tunna skivor. Hacka nötterna grovt. Skär tomaterna i bitar och lägg på ett fat. Strö över mandlar, silverlök, resten av persiljan och avsluta med att ringla över vinägretten.
9 juli 2017

Laddar fler recept...