Tomatguide med Mutti

Tomaten kom till Europa på 1500-talet och är idag en av de mest populära frukterna (!) i köket. Det finns många olika sorters tomatprodukter att välja mellan - utbudet i butik har fullständigt exploderat de senaste åren.

När du står i butiken framför tomatsortimentet kan det vara svårt att välja rätt produkt, än mindre vilken tomatsort du ska välja. 

Tomatsorterna är många! Den runda och intensiva tomatsorten Rotondo di Parma är från norra Italien, plommotomaten och sötkörsbärstomaten från områdena Campania och Puglia i södra Italien, San Marzano som odlas nära Napoli och de små Datterino-tomaterna, som liknar långsträckta plommotomater odlas både i Food Valley i norra Italien och Puglia-området i söder.

När ska man använda de olika produkterna, som hackade tomater, och vad kan man göra med hela skalade tomater eller koncentrerad tomatpuré? Frågorna är lika många som möjligheterna! 

Mutti är ett familjeföretag med mer än 120 års erfarenhet av tomater och tomatprodukter. Som ett av de enda företagen som bara fokuserar på tomater har Mutti unik kunskap och bästa praxis för att odla högkvalitativa, läckra tomater och samtidigt bevara deras färska, solmogna smak. 

Här guidar Mutti dig genom tomatdjungeln!

Fyra huvudgrupper

Muttis huvudsortiment består av fyra huvudprodukter, alla med sin speciella karaktärer och egenskaper. Matcha din maträtt med rätt produkt efter tillagningstid, smak och konsistens. 

Tips! Håll ett öga på ikonerna under varje produkt. Nästa gång du lagar mat vet du vilken du ska välja, beroende på hur länge du kommer att behöva laga mat eller vilken typ av smak du letar efter!

Visste du att alla Muttis tomater både odlas och skördas lokalt på öppna fält tills de nått perfekt mognad? När tomaterna är färdiga behandlas de inom en timme efter det att de plockats. På detta sätt kan Mutti garantera den färska och rika smaken av sommartomater i produkterna under hela året.

Polpa - krossade tomater:

Mutti Polpa är en unik produkt med en ljusröd färg och färsk smak av mogna sommartomater. Den är perfekt för recept där du använder råa tomater, eller recept som kräver långa tillagningstider. Polpa har ett högt naturligt vätskeinnehåll så att det inte torkar ut i ugnen.Visste du att: Förutom Polpa, de finhackade tomaterna, har Mutti i sitt urval Polpa Rustica med mer chunky, tärnade tomatskivor och hackade tomater, med större massa än i den traditionella Polpa.

Pelati - hela skalade tomater:

Muttis hela skalade tomater är en unik produkt med dubbel konsistens, som kommer från kombinationen av köttiga tomater nedsänkta i en krämig, sammetslen tomatsås. Du kan välja att bara använda tomatsås - perfekt för pasta - eller välja de mer delikata, köttiga och fasta tomaterna.

Visste du att: Mutti producerar också skalade San Marzano-tomater, en skyddad tomatsort på grund av dess unika egenskaper. Dessa täta och köttiga tomater är ljusröda och deras konsistens är krämig och kompakt. San Marzano tomater är speciellt älskade av matkulinarister runt om i världen.


Passata - passerade tomater:

Mutti Passata har en karakteristisk, söt smak och krämig konsistens. Den är idealisk för rätter med korta tillagningstider, som ägg, vitt kött, kalla krämiga soppor, röda såser, för kokt kött och pastasåser.


Visste du: Mutti väljer noggrant alla fält där tomaterna odlas. Beroende på jordtyper odlas vissa tomatsorter i norra Italien, medan andra är perfekta för de södra fälten. Därför produceras till exempel Polpa, Passata och Dubbelkoncentrat i norr, medan Pelati produceras i söder.


Tomatpuré:

Muttis dubbla koncentrat är en stark puré med tät konsistens och intensiv smak. Det kan användas i sin råa form för dopp och kalla såser, eller för att lägga till smak och konsistens till rätter som kräver omedelbar förtjockning, som grytor och såser.


Specialiteter

Utöver Muttis grundprodukter kan man hitta flera andra produkter ute i butik, som pastasåsar, ketchup och pizzasås. Men hur är det med resten? Missa inte specialitéerna: Datterino tomater, körsbärstomater och skalade tomatfiler.

Visste du: För att säkerställa kvaliteten på alla produkter gör Mutti mer än 600 000 kvalitetskontroller årligen på råa tomater och de slutliga produkterna, innan de hamnar i ditt kök. Mutti kontrollerar till exempel färgen på tomater, deras sötma och mognad.

Körsbärstomater:

Muttis körsbärstomater kommer från Puglia i södra Italien. Körsbärstomaterna är en liten, rund och särskilt söt tomatsort med tät konsistens, livlig smak och är perfekt för recept med korta tillagningstider. Passar extra bra för exempelvis såser med kött eller fisk och stekt pastarätter.

Datterinitomater:

Datterini-tomater är små, läckra, långsträckta tomater som sticker ut för sin söta smak och köttiga konsistens. Eftersom datterini-tomater har ett tunt och fint skal är de perfekta för recept med korta tillagningstider, som såser och delikata skaldjursrätter.

Skalad tomatfiléer:

Skalade tomatskivor är starka, långa, skalade och skivade tomater. De har en frisk smak, en saftig konsistens och en stark röd färg. När de är skalade är de mer läckra i en tjock tomatsås som betonar deras smak och naturlighet. De är praktiska och snabba att producera. Tomatskivorna kokas under en kort tid för att bevara tomatens färska smak och långsträckta form, vilket gör dem perfekta för att dekorera första och huvudrätter.

Om du vill lära dig mer om tomater och tomatprodukter, besök Muttis hemsida.

Intressant om tomater....

Felix tomater 2
Artikel

8 saker du inte visste om tomater!

Visst är det nyttigt med grönsaker - men hur nyttigt? Att just den lilla röda tomaten...

ENKELT
Tomater
Artikel

Burktomater - skafferiets lilla darling!

Tomater på burk, hela tomater, krossade eller passerade. Gula, röda, plommon- eller...

Felix ketchup diy
Artikel

Visste du detta om din ketchupflaska?

Allt fler företag tänker på miljön. Visst du att Felix istället för att importera...

Tomatskola
VideoArtikel

Jessicas tomatskola

Spela klippet för att få Jessica Frejs tips på hur du enkelt tar vara på sommarens...

Tomat