Tomat- och örtfläskfilé med saffranspotatis

Tomat- och örtfläskfilé med saffranspotatis
Foto: TV4
Donal Skehan profilbild
Donal Skehan profilbild

Tomat- och örtfläskfilé med saffranspotatis

16 ingredienser

ca 1 h 30 m

Den goda tomat- och balsamicosåsen gör fläskfilén saftig och god och passar utmärkt till saffranspotatisen.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk olivolja
  • 1 röd paprika, i 1x1 cm stora tärningar
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm strösocker
  • 100 ml kycklingbuljong (eller vitt vin)
  • 800 g konserverade körsbärstomater
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 450 g fläskfilé
  • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 2 msk färsk basilika, hackad
  • 0,5 g saffran
  • olivolja
  • 600 g potatis, kokt

Gör så här

  1. Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor stekpanna tills den mjuknat utan att ta färg. Tillsätt paprika och fortsätta steka 2-3 minuter på medelhög värme.
  2. Tillsätt balsamvinäger och socker, koka i 2-3 minuter, eller tills balsamicon blir något
  3. tjockare.
  4. Häll kycklingbuljong eller vin i pannan. Häll i körsbärstomaterna. Krydda med salt och peppar. Koka upp, minska sedan värmen och låt sjuda utan lock i 15 minuter under omrörning.
  5. Värm ugnen till 200 grader.
  6. Krydda fläskfilén runt om med salt och peppar, stek den så köttet får yta tillsammans med basilika och rosmarin.
  7. Lägg i en stor ugnsform med höga sidor. Häll över såsen, täck med folie och grädda i 55-60 minuter, ta sedan ut från ugnen. Tag försiktigt bort folien (se upp för ångan!). Låt vila i 10 minuter.
  8. Ta kokt potatis, dela i mindre bitar och lägg i ugnsform.
  9. Blanda saffran med 1-2 msk olivolja, häll sedan oljan över potatisen, salta och peppra. Se till att alla potatisar är täckta av olja och kryddor. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter.
  10. Servera köttet med tomatsåsen och rostad saffranspotatis.