Tomat- och fänkålspasta med ugnsbakad lax

koket.se
Tomat- och fänkålspasta med ugnsbakad lax
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Tomat- och fänkålspasta med ugnsbakad lax

14 ingredienser

30 min

Pastakungen Paolo lagar tagliatelle med en fräsch tomatsås. Till serverar han en timjankryddad laxfilé. En härligt äktenskap mellan det italienska och svenska köket.

Se Paolo Roberto laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g tagliatelle
  • 4 laxfiléer [bitar, à 125 g]
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 600 g körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 fänkål (liten)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kapris
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fördela smöret i en ugnsform och häll i olivoljan. Ställ formen i ugnen tills smöret har smält. Ta sedan ut formen och lägg i laxfiléerna.
  3. Krydda laxen med timjan, salt och peppar. Fördela citronsaft och skal på laxen. Tillaga i ugn ca 15 minuter. Ös då och då med smör- och oljeblandningen.
  4. Ansa, skölj och skiva fänkålen tunt. Skölj och dela tomaterna och finhacka löken.
  5. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna som rymmer hela rätten. Lägg i fänkål och lök, fräs på låg värme, i 3-4 minuter. De ska mjukna, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, vin, kapris, salt och peppar. Låt såsen koka i 20 minuter.
  6. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag. Häll pastan i pannan med såsen, rör försiktigt om tills allt blandats ordentligt. Smaka av med salt.
  7. Servera pastan med laxfiléerna hela, eller dela laxen i bitar och toppa med bitarna.