Tomat- och fänkålspasta med ugnsbakad lax

9 röster
30 min
4

Pastakungen Paolo lagar tagliatelle med en fräsch tomatsås. Till serverar han en timjankryddad laxfilé. En härligt äktenskap mellan det italienska och svenska köket.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 400 g tagliatelle
  • 4 laxfilébitar, à 125 g
  • 1 msk färsk timjan
  • 1 citron, finrivet skal och saft
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 600 g körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 fänkål, liten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kapris
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fördela smöret i en ugnsform och häll i olivoljan. Ställ formen i ugnen tills smöret har smält. Ta sedan ut formen och lägg i laxfiléerna.
  3. Krydda laxen med timjan, salt och peppar. Fördela citronsaft och skal på laxen. Tillaga i ugn ca 15 minuter. Ös då och då med smör- och oljeblandningen.
  4. Ansa, skölj och skiva fänkålen tunt. Skölj och dela tomaterna och finhacka löken.
  5. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna som rymmer hela rätten. Lägg i fänkål och lök, fräs på låg värme, i 3-4 minuter. De ska mjukna, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, vin, kapris, salt och peppar. Låt såsen koka i 20 minuter.
  6. Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisning på paketet. Låt den rinna av i ett durkslag. Häll pastan i pannan med såsen, rör försiktigt om tills allt blandats ordentligt. Smaka av med salt.
  7. Servera pastan med laxfiléerna hela, eller dela laxen i bitar och toppa med bitarna.
20 oktober 2018

Laddar fler recept