Tom Sjöstedt blev Årets Kock 2008

Tom Sjöstedt blev Årets Kock 2008

Vinnare i Sveriges mest prestigefyllda tävling i matlagning 2008 blev Tom Sjöstedt! Han erövrade titeln Årets Kock, blev svensk mästare, fick Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en inspirerande studieresa.

Tävlingen Årets Kock består av två moment: Det första momentet är en förberedd maträtt med ett givet tema. Temat för 2008 var Nutida ekologiskt och receptet skulle innehålla ekologiskt nötkött samt minst två ekologiska mejeriprodukter.

Den andra tävlingsuppgiften var att skapa en modern rätt av råvaror i en korg som innan tävlingen är hemliga. Finalisterna hade 45 minuter på sig att skapa rätten.

Vinnare: Tom Sjöstedt

Se recept från Tom Sjöstedt här >>

Silvermedaljör: Håkan Olsson
Bronsmedaljör: Alexander Sjögren
Christian Fredriksson
Martin Hansen
Tobias Millqvist

Den hemliga råvarukorgen
Råvarukorgen2008 innehåller siklöja och löjrom, ett urval av färska örter,grönsaker, dinkelris, linser, rapsolja, vinäger, ekologiskgräddfil, ekologisk standardmjölk, ekologisk vispgrädde, ekologisktsmör och ekologisk crème fraiche.

ChristianFredriksson:
Lättgravad körvelstekt siklöja med confit och puré på fänkål,blomkålssallad, citronsås samt vinägrett på löjrom ochpepparrot

AlexanderSjögren:
Senapssiklöja med löjrom på gräslökstuilles, rosenkålskompott,äpple- och olivoljepuré, sallad på äpple, dill, fänkål och russin,tournerad Dittapotatis i fänkåls- och citronbuljong samtpepparrotsskum

TomSjöstedt:
Variation på kål med crème på kålrot smaksatt med brynt smör,äggrulle med löjrom, dinkelstekt siklöja samt pepparrotsbuljong
TobiasMillqvist:
Äppelbakad siklöja med ljummen sallad på belugalinser, gröna bönor,rädisor och fänkål, pepparrotskryddad löjrom, gräddfilssyradblomkålscrème och persiljeemulsion

HåkanOlsson:
Glaserad oxfilé och korv med rökt smör i oxsvans- och dillbuljong.Fylld jordärtskockspuré med toppmurklor, sallad på rostadekorngryn, aprikos och röd amaranth med pepparrotsskum.

Exempel på tidigare vinnare i Årets Kock ärTommy Myllymäki (2007), Peter J Skogström (2006), Markus Aujalay(2004), Magnus Lindström (2003), och Fredrik Eriksson (1987).

Finalister i Årets Kock 2008