Hjortrulader

Hjortrulader
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Hjortrulader

17 ingredienser

Nordisk mat när den är som bäst. Vilkött innehåller massor av nyttigheter, bra fetter framförallt.

Ingredienser

portioner

Ingredienser

  • 800 g hjortinnanlår
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 20 skivor flatrökt skinka
  • smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk mörk sirap
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 dl frusna lingon
  • 3 msk sambal oelek
  • salt
  • 3 dl viltfond
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl dijonsenap
  • ev majsstärkelse

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök till lingonchutneyn. Fräs mjukt i olja, tillsätt sirap, balsamicovinäger, vatten och sambal oelek. Låt koka ihop och tillsätt lingonen. Låt koka i några min. Smaka av med salt. Häll i en skål och ställ i kylen.
  2. Skär hjortköttet i ca 5 mm tunna skivor. Skär det rökta fläsket i lika många stavat som hjortskivorna. Skala löken och skär i lika många små klyftor som köttet. Lägg 1 bit rökt fläsk och 1 lökklyfta på varje skiva med hjortkött. Rulla ihop och linda in ruladen i 1 skiva skinka. Fäst med tandpetare och ställ in i kylen.
  3. Skala och hacka löken till såsen. Fräs den mjuk i msk smör i en kastrull.
  4. Häll i fond, vin och senap och koka ihop till 2/3. Smaka av med salt och peppar och kör i mixer med 3 msk smör. Häll tillbaka i grytan och ställ åt sidan.
  5. Bryn ruladerna i en stekpanna och lägg ner i dijonsåsen och låt sjuda
  6. 20-25 min.
  7. Servera med chutney och rotfrukter på en tallrik vid sidan om (glöm inte att ta bort tandpetarna.