Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple

Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple
Foto: Maria Marteleur/TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Lax med spagettigelé, jordärtskocka och äpple

17 ingredienser

I det här receptet bakas fisken på låg temperatur i början, det blir nyttigt och otroligt gott.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 dl skaldjursbuljong
  • 2 dl gelatinblad, blötlagda
  • 300 g jordärtskocka, skalad
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl crème fraîche
  • citron, saft
  • salt
  • 2 äpple, skalat
  • 0,5 gurka, skalad
  • 1 msk olivolja
  • 0,25 ask krasse
  • 12 dillvippor

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar och gnid in med olivolja, salt och peppar. Baka på 100 grader tills den är 45 grader i mitten. Använd en stektermometer.
  2. Värm buljongen och smält i gelatinblad. Häll upp i en liten bunke och låt stelna i kylen. Skär upp innan servering.
  3. Koka jorärtskockan mjuk i gräddmjölken. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche. Smaka av med salt och citron.
  4. Tärna gurka och äpple. Blanda med olivolja och garnera med krasse och dill.