Marängtårta med kolacrème och färska bär

12 röster

Tom Sjöstedts midsommardessert är en marängtårta med kolasås, jordgubbar, hallon och körsbär.

Visa mer

Du behöver

maräng

  • 100 g äggvita
  • 100 g strösocker
  • 1 krm ättiksprit 12 %
  • 100 g florsocker

Kolacrème

  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mörk sirap
  • 4 äggulor
  • 50 g mjölkchoklad, hackad
  • 25 g mörk choklad 70 %, hackad
  • 0,5 msk citron, färskpressad
  • 0,5 tsk salt

bär

  • 600 g jordgubbar, hallon och körsbär

Garnering

  • 100 g choklad, riven
  • 0,5 kruka färsk citronmeliss
  • 0,5 kruka mynta
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Maräng
    Vispa äggvita, strösocker och ättika fluffigt.
  2. Tillsätt florsocker och vispa vidare i ca 8 minuter.
  3. Spritsa ut i långa rader på smörpapperklädd plåt.
  4. Torka i ugnen på 90 grader i ca 1 timme. Låt svalna.
  5. Kolacrème
    Koka upp grädde, sirap och äggulor tills första bubblan dyker upp.
  6. Rör ner choklad tills det lösts upp
  7. Smaka av med salt.
  8. Häll över i en bunke och kyl innan servering.
  9. Kolasåsen spritsas på marängbottnen. Dekorera sen med färska bär, mynta och choklad.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...