Tom kha gai med höna

Tom kha gai med höna
Foto: TV4

Tom kha gai med höna

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

19 ingredienser

2 h

Den populära thailändska soppan tom kha gai i mästerkocksversion med hönskött, sparris och friterad svartkål.

Ingredienser

portioner
  • 1 l vatten
  • 500 g hönskött
  • 2 msk rapsolja
  • 800 ml kokosmjölk [2 burkar]
  • 2 gula lökar
  • 8 cocktailtomater, blancherade och skalade
  • 3 citrongräs
  • 5 cm galangal, tunnskivad
  • 0,5 chilifrukt
  • 3 dl hönsbuljong
  • 2 tsk salt
  • 2-3 msk fisksås
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 citron, saften
  • 4 skogschampinjoner
  • 1 kruka koriander
  • 8 gröna sparrisar
  • 3 blad svartkål
  • 5 cm ingefära

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Bena sedan ut köttet från hönorna.
  2. Hetta upp en gryta med 1 msk rapsolja. Fräs hönskött och skrovet från vingar och lår i omgångar. Salta och peppra. Lägg över hönskött och skrov i det sjudande vattnet. Tillsätt sedan två grovt krossade citrongräs och hälften av galangal. Låt sjuda tills hönsköttet är mört, ca 1,5-2 h.
  3. Fräs grovt skuren lök i 1 msk rapsolja i ca 5 minuter på medelvärme. Tillsätt sedan kokosmjölken. Dra ned värmen något (kokosmjölken skall inte koka). Lägg sedan i grovt skuren champinjon och resterande citrongräs och galangal.
  4. Späd med den varma hönsbuljongen. Ha sedan i hönsköttet, citronjuice, cocktailtomater och fisksås.
  5. Toppa rätten med friterad svartkål, lättsteka sparrisknoppar, korianderblad, finskuren ingefära och slutligen fintärnad chili.