Tofu Brûlée

Tofu Brûlée
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Tofu Brûlée

9 ingredienser

30 m

Underbar brûlée gjord på mjuk tofu. Brûlée är en riktigt klassisk dessert eller efterrätt, här på ett nytt sätt. Receptet beskriver även hur du gör den helt veganskt.

Ingredienser

portioner
  • 400 g silkestofu
  • 100 g yuzujuice [1 dl]
  • 50 g strösocker
  • 1 dl vatten
  • 4,5 gelatinblad (alt. 5 tsk Agar Agar)
  • 100 g blåbärssylt
  • florsocker
  • gasbrännare
  • jordnötter, rostade och hackade

Gör så här

  1. Gör yuzugelén genom att blanda yuzujuice med socker och vatten.
  2. Blöt gelatinbladen i kallt vatten om du använder dem.
  3. Värm yuzumixen till ca 80 grader (för gelatin) och lös upp gelatinet i blandningen, häll ut i lämplig plåt med låga kanter, låt svalna. Om du använder agar-agar vispar du ner pulvret i yuzumixen och kokar upp mixen. Låt sjuda i 5 minuter innan du häller upp.
  4. Skär tofun i 3 mm skivor och skär ut den form du har på din serveringsskål.
  5. Bottna serveringsskålen med tofu, sedan blåbärssylt, tofu, gelé avsluta med den snyggaste skivan tofu.
  6. När det är dags att bränna av gör du det i tre omgångar för bästa resultat. Sikta över ett lager florsocker och bränn av, fortsätt ytterligare två gånger.
  7. Garnera med jordnötter innan servering.