Toast Pelle Janzon - Monika Ahlbergs recept

Monika Ahlberg

Toast Pelle Janzon - Monika Ahlbergs recept

8 ingredienser

30 m

"Mina Pelle Janzon snittar är små och naggande goda. Jag väljer en äggula av det lilla vaktelägget. Köttet går lätt att skära i lövtunna skivor om det är halvfryst. Toast Pelle Janzon har fått sitt namn efter operasångaren Pelle Janzon som brukade bjuda på detta efter sina föreställningar."

Ingredienser

portioner snittar
  • 3 landgångsbröd
  • smör till pannan
  • ca 200 g oxfilé
  • 150 g löjrom (eller sikrom)
  • 9 vaktelägg
  • 1 rödlök, finhackad
  • svartpeppar, nymalen

Till garnering

  • gräslök, fint klippt

Gör så här

  1. Skär köttet i lövtunna skivor med en vass kniv. Det går lättast om köttet är halvryst. Man kan också banka ut skivorna om de blivit för tjocka. Lägg då köttet mellan plastfolie och banka ut det med botten av en kastrull.
  2. Ta ut små rundlar av landgångsbrödet med hjälp av små glas. Stek rundlarna gyllene i smör på båda sidor.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fördela köttet på bröden. Lägg på en sked löjrom.
  5. Skölj vakteläggen och dela dem sedan försiktigt med en vass liten kniv. Det går lättast om man ”pickar” sig fram. Separera gulan från vitan och låt gulan glida tillbaka i en vacker skalhalva. Placera skalhalvan med gulan i på löjromen.
  6. Strö över den fint hackade löken och dra några tag med svartpepparkvarnen.
  7. Garnera med fint klippt gräslök och servera.